Хостелите – евтина и все по-популярна алтернатива на хотелите

На практика собствениците на хостели, отваряйки своя бизнес, преди всичко мислят за създаване на максимален комфорт и сигурност за своите гости в заведенията си, тъй като конкуренцията в този сектор на пазара на хотелски услуги днес е много висока.

Тук ще споменем, че съществува идеална среда, която съчената разкоша и комфорта на 4 и 5-звездните хотели с ниските цени на евтините хостели. Такъв е апартхотелът за нощувки в център на Бургас, който предлага лукс в нови апартаменти, обзаведени с чисто нови мебели, като съчетава това с ниските цени на хостелите – цената за един апартамент за една нощ започват от 50-60 лева, а в един апартамент могат да пренощуват няколко души, например – цяло семейство.

Наистина, освен с останалите хостели, един хостел трябва да се конкурира и с обикновените хотели, мини-хотели и апартхотели. Последните също се развиват много активно сега, което се забелязва в нарастването на броя оферти от типа – нощувка в апартамент или стая в апартхотел.

Експертите казват: заетостта на хостелите през летния сезон наближава 90%, а през зимата е 60% - трябва да отбележим, че това е много добър показател - по-висок от средния за хотелите.

Има много видове и типове хостели. В места за нощувка се превръщат и обикновените апартаменти с четири или пет двуетажни легла, и малки, но популярни места с комфортни стаи и апартаменти, цената на нощувките в които все още е по-ниска, отколкото в обикновените хотели.

Интериорът на някои хостели наподобява декор на скъпи хотели, в стаите предлагат големи удобства и стилни мебели. А другите са подобни на техните „баби и дядовци”, студентските общежития - спартански мебели, споделени душове и тоалетни. Има и хостели, които малко се различават от обикновените апартаменти - с кухня, с гостоприемна домакиня и позната домашна среда.

Отделно трябва да споменем тематичните хостели. Тук творческият подход и фантазията на собствениците наистина не познават граници. Някои се позиционират като малки културни центрове, организират изложби на творби на местни художници, правят фотоизложби, продават произведения на изкуствата и занаятите. Някои хостели са проектирани в национален стил, в ретро стил, в хорър стил и т.н.

Малки и, по дефиниция, евтини заведения, като хостелите, е трудно да привлекат клиенти с отстъпки и бонуси по примера на „по-големите си братя“ - хотелите. Но техните собственици и тук показват творчески подход - някои ценови преференции в хостелите все още съществуват и се прилагат. На някои места хостелите предлагат отстъпки на ученици и студенти (при представяне на студентска карта – например 10%) или изборът да останат в този хостел за трета нощ безплатно, след като са платили за две нощувки.

Катeгории: