Пазарът на имотите в Бургас и Бургаска област

Бургас е четвъртият по големина град в България, в него е разположено най-голямото пристанище на България, а по развитие на инфраструктурата си вече изпреварва много други големи градове, включително и перлата на българското Черноморие – Варна. Може спокойно да се каже, че притежаването на имоти в Бургас и Бургаска област е истински хит сред руските купувачи на имоти. За последните 5 години в Бургас беше изградено ново градско ларго, бяха ремонтирани повечето улици в централната част на града, ремонтирана и освежена беше морската градина, закупени бяха нови градски автобуси, ремонтирани бяха подлези, детски площадки и т. н. – всичко това оказа силно влияние върху облика на града и самочувствието на жителите му. Няколко поредни години Бургас е пръв в класацията “най-добър град за живеене в България”.

Затова не е чудно, че Бургас и Бургаска област са предпочитани в много отношения – тук се преместват да живеят хора от околни общини и области, туристите през лятото увеличават населението на Бургас трикратно, а руските купувачи на имоти предпочитат Бургас и областта пред всички други райони на България. Мотивите на руснаците да купуват имоти в чужбина и конкретно в България са разнообразни и многобройни – някои от тях гледат да спасят финансите си от обезценяващата се рубла, други искат да си осигурят жилище за старини в топла страна и т.н.

България е естествен избор за руснаците – близък до руския език, сравнително лесен за разбиране, отличен климат по Черноморието, изключително ниски цени на имоти, ниски данъци и всякакви други “български екстри” привличат руския купувач, който желае да си купи “втори дом” в чужбина. На всичко отгоре България е член на Европейския съюз, което в очите на обикновените руснаците е гаранция за стабилност. Има и още една причина, която се появи през второто тримесечие на 2014 – във връзка с конфликта в Украйна и изпадането на Европа в състояние близко до това на студената война, Кремъл забрани на големи групи държавни служители да напускат границите на Русия. Много руснаци се опасяват, че забраната ще се разпростре и към други категории граждани на Руската Федерация и бързат да придобият дом в чужбина, където при нужда да могат да се оттеглят, в случай, че ситуацията в Русия стане непоносима за тях и семействата им.

Ако трябва да се направи сравнение между цените на имотите по българското крайбрежие и цените във Френската Ривиера или италианското крайбрежие, то българското Черноморие печели безапелационно. Цените на имотите в самата Русия са доста високи – средно около 5-7 хиляди долара за квадратен метър, като в Москва и Петербург трудно може да се намери свястно жилище на цена под 10 хиляди долара за квадратен метър. В Бургас цените на апартаментите в тухлени жилищни сгради се движат средно около 600-700 евро за квадратен метър. Приблизително такива са и цените на жилищата в новите комплекси в Слънчев бряг. Трябва да се подчертае още една съществена разлика между южното и северното българско Черноморие – във Варна и в курортите във Варненска област цените на апартаментите са средно с около 20 процента по-високи отколкото в Бургас и курортите в Бургаска област.