Плъзгащите врати, произлизащи от японската архитектура

Японската архитектура от древни времена завладява изключително с така известния интериорен дизайн Фън Шуй. Освен това техните домове се отличават с простота и изчистен стил, който не натрапва излишна показност. Всичко трябва да е в хармония и да излъчва спокойствие. Японците както знаем са традиционалисти, които държат на културата и спазването на обичаите си и до ден днешен. Затова местните са изградили в домовете си стени от плъзгащи врати. Големите плъзгащи врати им дават възможност при различни поводи свързани с определени ритуали да пренареждат домовете си така, че да се освободи голямо помещение. Статията е свързана с плъзгащите интериорни врати, така наречени от японците фусума.

В днешно време те са особено известни в цял свят, като интериорни преграждащи панели и щори. Панелите се предлагат в най-различни варианти и с разнообразни красиви форми, служещи за преграда между две помещения от тип завеси. Този модел може да се приложи на стандартна PVC релса, чрез окачване. Има най-разнообразни варианти на плъзгащи механизми, изработени по различен начин, които могат да бъдат приложени на врати, гардероби и т.н. А именно идеята за плъзгащите врати произхожда от японската архитектура.

Хубавото е, че на повечето модели интериорни врати, може да се постави плъзгащ механизъм, което предлага много възможности и функционалност. Той се поставя над касата и крилото се закача за него. Може да се избере в зависимост от вкуса и предпочитанието на клиента дали да се облече отвора и да се монтира каса или да остане на чист отвор. Към плъзгащите врати могат да се монтират и первази, за да изглеждат още по-класически, стилно и елегантно. Навсякъде се предлагат различни модели интериорни врати, които могат да бъдат изцяло изчистени, в красиви фрезовани варианти или стъклени с разнообразни цветове и размери. Много впечатляващи са изцяло стъклените плъзгащи врати, произведени от 8 мм закалено стъкло. Те са изработени в най-различни и уникални варианти, които се доближават до изчистената японската архитектура, но правят дома да изглежда също толкова стилен.

Катeгории: