Покупка на имот с цел даването му под наем – изгодно ли е през 2015 г?

Получихме въпрос от наш евентуален клиент – по-изгодно ли е да купя имот в Бургас с цел отдаване под наем или е по-добре да държа парите си на влог? По-долу е нашият отговор.

Когато банките са несигурни, най-сигурните инвестиции остават покупката на скъпоценни метали и покупката на недвижими имоти. Имотите съхраняват капитала в себе си, а освен това могат да носят и печалба, ако се отдават под наем. Въпросът винаги е – по-добре ли е парите да се държат на банков влог и да се получава доход от лихвите или е по-добре да се купи жилищен или бизнес имот и да се получава доход от наем. За целта трябва внимателно да се проучи пазара на наемите и предложенията по влоговете на банките, да се съпостави възможната доходност и да се вземе решение.

Много чуждестранни купувачи на ваканционни имоти в България също предпочитат жилищата им да не стоят празни, а да носят доход. Все пак годишната отпуска продължава 2-3 седмици, а през останалата част от годината жилището, което чужденеца е купил в България, стои празно и спокойно може да се дава под наем. Не случайно през последните 6-7 години едни от най-търсените услуги станаха услугите, предоставяни от компании за управление и поддръжка на имоти. Такива компании обикновено поемат цялото бреме под поддръжката и мениджмънта на една сграда – те се занимават с ремонтите, плащат битовите сметки, организират даването на апартаментите под наем, осигуряват охрана, почистване и т.н.

Към средата на 2015 година от ваканционните имоти най-евтино могат да се наемат апартаменти в Бургас – двустайно мебелирано жилище в някой от жилищните комплекси струва средно около 350-380 лева на месец. Цените на наемите в София са малко по-високи и там двустаен апартамент под наем може да се намери на средна цена около 450-500 лева.

Чужденците интензивно купуват имоти в България от началото на века. Първо много активни бяха британците, след това руснаците, а от средата на 2014 година нараства делът на купувачите от Беларус и Украйна. За тях собственото жилище в страна от Европейския съюз представлява голямо удобство. Те пристигат на почивка през лятото заедно с децата и възрастните си родители. България е на едно от първите места в света и на второ място в Европа по брой минерални извори, в България има лечебни плажове и местности, например Свети Влас, където се получава уникална йонизация на въздуха или в Поморие, където лечебната кал спомага за преодоляването на десетки болести. Така че чужденците идват и за почивка и за лечение. При това цените са много по-ниски отколкото в останалите страни на ЕС.

Но почивката или лечението продължават от 2-3 седмици до месец, а през останалото време апартамента спокойно може да носи доход на собствениците си, ако има кой да организира даването му под наем. При това, ако се дава под наем на туристи, жилището може да носи солидна печалба за сезона. Едностаен обзаведен апартамент близо до морето се дава под наем за 20-25 евро на ден, двустаен апартамент може да се наеме за 30-35 евро на ден, а тристаен – за 40-45 евро на ден. Упоменатите суми са средни - цените са малко по-ниски през май и септември и малко по-високи през юли и август. Това означава, че собственикът на двустайно жилище на морето може да има доход от летния сезон около 3 хиляди евро, плюс-минус 500 евро. Един такъв апартамент струва при покупка между 45 и 60 хиляди евро. Нека приемем, че средно струва 50 хиляди евро и че носи по 2500 хиляди евро на сезон – това означава, че апартамента напълно ще се изплати за 20 години. Това прави по 5 процента доходност на година, дори ако отдавате жилището само за летния сезон на туристи, а не целогодишно.

През 2015 година лихвите по банковите влогове паднаха до 2-2,5 процента годишно. Очевидно е, че даването на имот под наем носи поне двойно по-висок доход, в сравнение с доходността от банковите влогове.