Различните начини да се насладим на кафето

За много от нас кафето е просто напитка, която да ни събуди сутрин и да ни подготви за работа. Ставаме, пускаме кафе машината, избираме си някое от нашите кафе капсули и бързичко изпиваме каквото изтече. Изобщо не се замисляме за самото преживяване.

Все пак обаче някои от нас обичат да се наслаждават на кафето. За нас то има по-специален смисъл и може дори да ни бъде навик да отделяме време за приготвянето му сутрин. Интересното обаче е, че има различни начини, по които можем да му се насладим. Днес ще си поговорим за няколко от тях. Независимо дали сте от хората, които бързичко пийват кафето (може би с цигарата сутрин) или искат да му се порадват, все ще намерите нещо полезно!

Кафе с розмарин

Може би се чудите какво изобщо може да прави тази подправка до кафето и защо я споменаваме. Ако не сте запознати, кафето има много полезни ефекти върху тялото, но един от негативите му е, че може да ни прави малко нервни, особено ако го пием бързо. Тук може да ни помогне розмарина, като не само добавя интересна нотка към любимата напитка, но и изглажда изнервящия ѝ ефект.

За целта трябва да сложите няколко листенца розмарин (2-3) във френска преса за кафе или друга кафеварка. Ако нямате кафеварка, можете да използвате листенцата директно в кафето, а после само да ги отстраните.

Кафе и бърза дрямка

Много от нас пият кафето си сутрин, но то може да има страхотен събуждащ ефект по всяко време. Лошото е, че този ефект настъпва горе-долу 20-тина минути след консумацията му. Така се налага да стоим омърлушени още известно време, преди да почувстваме прилив на енергия.

Тук обаче идва на помощ една интересна практика, която стана известна сравнително скоро след т.нар. биохакери. Това са хора, които оптимизират средата и начина си на живот, за да извлекат максимално много от тялото си. Те стигат до извода, че ако изпият чаша кафе и дремнат за 20-30 минути, ефектът не само е изключително силен, но и много по-дълготраен. Така че ако имате време в обедната почивка, можете да изпиете едно бързо кафе, да подремнете малко и да се събудите с нови сили!

Превърнете го в сутрешен ритуал

Доказано е, че ако си създадем сутрешна рутина, която да следваме, се подготвяме по-добре за целия си ден. Това е особено важно за хора, които са склонни към тревожност спрямо малки неща. Изграждането на една такава рутина е от изключителна важност. А защо да не я изградим около приготвянето на кафе?

Истината е, че хубавото кафе може да бъде изключително полезно, но отнема повече време за приготвяне. Ако си създадем рутината обаче, това няма да е особен проблем. Затова намерете си хубаво кафе (например от магазин Cafemag), научете се как да го приготвяте до съвършенство и правете това всяка сутрин. Така не само ще имате психологическото предимство на рутината, но и здравословните ефекти от чашата качествено кафе.