Какво е ревизионна ринопластика?

Фактът, че много хора прибягват до повторно извършване на ринопластика, е познат в сферата на реконструктивната хирургия като вторична или още ревизионна ринопластика. Ревизионната ринопластика е извършване на повторна операция на носа с цел да се постигнат желаните от пациента резултати.

Понякога ревизионната ринопластика е наложителна, поради постоперативни деформации, нарушение на нормалното носно дишане и други. Всеки пациент е запознат с рисковете, преди да бъде подложен на ринопластика за първи път. Предвид това, че всеки организъм реагира различно след извършената корекция и резултатите могат да са неудовлетворяващи, понякога се налага и извършването на ревизионна (вторична) ринопластика.

Какви са най-честите причини за извършване на ревизионна ринопластика?

Една от най-честите причини за извършването на ревизионна ринопластика е неудовлетвореността на пациента след първата пластична операция на носа. Ако резултатът, който е налице, не е идеалният за пациента, възможностите за корекция на носа и достигане до желаните резултати е именно чрез извършване на вторична ринопластика.

Други чести причини, поради която се прибягва до ревизионна ринопластика, са генетични или травматични фактори. Възможно е в процеса на зарастване на носа пациентът да е претърпял инцидент, който да доведе до деформация на носната структура, вследствие на удар например.

Много е важно е да се спазват указанията на хирурга за постоперативната грижа за вашия нос, тъй като след интервенцията областта на носа става много сетивна и трябва да се пази от наранявания и удари.

Ревизионна ринопластика може да се наложи и вследствие на дълго запушване на носа. Това явление е съвсем нормално до няколко месеца след извършването на ринопластика за първи път, но не е нормално запушването да продължава повече от 6 месеца.

Този функционален проблем може да се дължи на непълно отстраняване на проблема по време на първичната ринопластика или вследствие на увреждане на дихателните канали по време на операцията.
Независимо какви са причините, поради които се налага извършването на ревизионна ринопластика, пациентът трябва да вземе информирано решение. Това трябва да стане след подробна консултация с хирурга.

Всеки опитен хирург ще ви даде съвет, вземайки предвид индивидуалния ви случай, дали си струва, или не подлагането на вторична ринопластика. Преди всичко, пациентът трябва е наясно, че недостатъци има дори в красивите носове по рождение, друг е въпросът колко “различен” е полученият нос и доколко се вписва в цялостната структура на лицето.

Кога може да се извърши ревизионна ринопластика?

След преминаване на консултация с пластичния хирург и след като сте взели категорично решение за подлагане на вторична ринопластика, трябва да изчакате минимум 6 до 10-12 месеца (най-удачният вариант) след първата операция. Този времеви диапазон е препоръчителен, тъй като при непълно заздравяване на носа съществува риск от задълбочаване на проблема.

Всеки пациент, взел решението да се подложи на ринопластика, трябва да е добре запознат с рисковете, които крие операцията. Не по-малко важен е анализът от страна на хирурга, който ще прецени какви процедури ще приложи, особено при ревизионната ринопластика.

В клиника “Д-р Мухамет Дилбер” в Истанбул може да бъде извършена и ревизионна ринопластика от хирурга д-р Дилбер. След процедурата грижите не се различават от тези при първичната ринопластика.

Катeгории: