Да сервираме масата за кафе правилно

У нас е много популярна масата за кафе. Ако няма специален сервиз, кафето се налива в средно големи чаши или даже в големи. Малката, така наречена чинийка за хляб, на която се поставя салфетката, се слага така, че краят ѝ да бъде на една линия с ръба на масата или на един пръст от него.

Отдясно на нея се поставя чаената лъжичка или виличката за десерт. Също отдясно, но по-далеч от края се поставя чашата за кафе с дръжката отдясно. На чинийката отдясно на чашата се намира лъжичката. Освен съдът за мляко и захарницата, снабдена с лъжичка или щипци, на масата, под ръка на стопанката стои каната за кафе.

Ако масата е малка, захарта и сметаната могат да бъдат на малък поднос за сервиране. Ако масата е покрита със салфетки, то захарта, съдът за сметана, каната за кафе, чинията с пастите и всички останали необходими предмети могат да бъдат на спомагателната или на масичката за сервиране на стопанката. Обикновено тя сама налива кафето на гостите.

Някой по-млад от гостите може да ѝ помогне. Захарта, сметаната и други се подават от ръка на ръка. Всичко се подава на гостите отляво, празната чаша, за да ви налеят кафе, се поема отдясно.

Към кафето се предлагат малки сандвичи, пасти, торти, бисквити и т.н. Масата не се претрупва със сладките неща, а се оставят на спомагателната масичка. На кафето отива ликьор. Ако гостите са много, може вместо една маса да се сервира на няколко малки, около които всички сядат така, че вътрешните страни на масите да бъдат заети. Маса за кафе се сервира обикновено между четири и шест часа.

Можете да откриете всички необходими прибори за хранене и готвене в магазин Vertex. От тях може да поръчате и професионално оборудване за хотели, ресторанти и барове (ХоРеКа продукти).

Катeгории: