Спад на руски летовници в България

Експертите отчитат спад на руски туристи у нас в началото на 2015 година в размер на 3% спрямо същия период на миналата година. Украинската криза стана причина за спад на украински туристи в размер на 8% през 2014 – 2015 гг. През 2014 година страната ни бе посетена от чуждестранни туристи от Германия и Великобритания – този спад е характерен и за тях. Експертите отчитат спад в размер на 0,5% от страна на тези туристи.

Цел на срещата на министъра на туризма Николина Ангелкова с представителите на бизнеса в Слънчев бряг бе свързана с обсъждането на въпроси, които очевидно касаят липсата на подготвени кадри, лошата инфраструктура, ситуацията в международен план и други фактори, които предизвикаха спад на туристопотока у нас. България се нуждае от стратегия за развитието на туризма, от бързи и конкретни решения, от спешни мерки за спасяване на летния сезон по българското Черноморие.

Николина Ангелкова е на мнение, че е необходима организирана среща с всички туроператори, на която те ще представят своите чартърни програми за предстоящия летен сезон. Хотелите в България активно се подготвят за новия летен сезон с възможност за привличане на повече клиенти от страните на Европейския съюз.

Многобройните туроператори предлагат на своите клиенти намаления при ранни записвания и резервации на хотели. За компенсиране на спада от туристи от Русия и Украйна е необходимо акцентиране на вниманието върху привличането на туристи от съседните ни държави – Гърция, Турция, Македония, Румъния, Сърбия.
Заради кризата в Украйна се очаква драстичен спад на записванията за почивка у нас през летния сезон на 2015 година. През първите месеци на 2015 година е отбелязан спад на туристите от Русия в размер на 3,2% или 21 000 туристи. За Украйна е характерен спад на туристите в размер на 8,2%, което е от порядъка на 5600 души. Има спад и на туристи от Германия, но той е минимален, вследствие на което страната ни трябва да работи точно в тази посока и да направи всичко възможно за привличане на повече туристи от държави от Шенгенското пространство, които нямат нужда от каквито и да е визи и могат свободно да прекосяват границите на Европа.
Министърът на туризма Николина Ангелкова е на мнение, че решението на кризата в Украйна е приоритет на ЕС.

Страната ни ще трябва да реши въпроси, които са свързани с липсата на кадрово обезпечение, с инфраструктурата на курортите по Черноморието. Трябва да се предприемат спешни мерки за спасяване на идващото лято или поне за запазване на нивата от миналата година.

За да отговаряме на очакванията от страна на многобройните туристи, които всяка година пристигат на почивка в страната ни, България трябва да предлага качествен туристически продукт. По този начин тя ще печели все повече уважението на другите държави и ще става все по-популярна и желана дестинация за почивка.

Катeгории: