Изкуство

Музикалните виртуози семейство Асакава и Юсуке Хосака с концерт в София

21 ноември 2018 г., София. Известните японски музиканти Такефуми Асакава, Мика Асакава и Юсуке Хосака ще изпълнят уникален класически концерт на чело, цигулка и пиано. Събитието ще се проведе на 23 ноември (петък) от 19:00 часа на сцената на Камерна зала „България“ и е финалното в програмата на 29-ите Дни на японската култура в България. Входът за концерта е с покани. (Безплатни покани за концерта в София могат да се получат от посолството на Япония).

Връзката между японските изпълнители и българското изкуство се заражда още през 1977 г., когато проф. Тойо Асакава – японски пианист и доктор хонорис кауза на Националната музикална академия (НМА) и на Шуменския университет, се запознава със самия маестро Панчо Владигеров. Впоследствие започва да организира многобройни концерти в цяла Япония, с които популяризира творчеството на видния български композитор.

Японска галавечер: Премиера на филма „Тони Такитани“

22 октомври 2018 г., София. В рамките на 4-тото издание на международния кино-литературен фестивал „Синелибри“ за пръв път в България ще бъде представен филма „Тони Такитани“. Прожекцията на японската продукция по едноименния разказ на Харуки Мураками е на 23 октомври (вторник) от 19:00 часа в City Mark Art Center (бул. „Янко Сакъзов“ № 30). Цената на редовния билета е 10 лв, а цената за ученици и пенсионери е 8 лв.

Тазгодишното издание на Аполония залага на нов младежки облик

9 май, 2018 г., София. С напълно обновената си програма 34-тото издание на Празници на изкуствата Аполония ще заложи на нов облик и ще представи работата както на младите таланти в областта на изкуството, така и творчеството на утвърдени и добре познати артисти. Тази година Аполoния ще се проведе от 31 август до 8 септември в Созопол и за пореден път ще покаже най-открояващите се постижения на българските творци през изминалата година. Златният билет, предоставящ достъп до всички събития на фестивала, вече е в продажба. Цената на ексклузивните пропуски е 400 лв. и могат да бъдат закупени от мрежата на Eventim. Златният билет може да бъде открит и на място след 27 август 2018 г.

Изложбата „НЕ/ПОЗНАТИ“ на ОББ обиколи страната

14 града, 37 познати художници, 47 уникални непознати творби и редица ценни антикварни предмети – това е равносметката от едногодишното турне на изложбата „НЕ/ПОЗНАТИ“ на Обединена българска банка в цялата страна.

От септември миналата година банката представя непознати творби на обичани български художници и интересни банкови предмети от 25-годишната история на финансовата институция. Ключови в експозицията са произведенията на Златю Бояджиев, Иваничка Панева, Деньо Чоканов, Александър Поплилов, Григор Първев и др.

Световноизвестният спектакъл „ХРОМА“ ще бъде представен в Пловдив

4 октомври 2017 г., Пловдив. Спектакълът „ХРОМА“ на световноизвестния японски хореограф Широ Такатани ще бъде представен в културната столица на България – Пловдив. Представлението ще се играе на 6 и 7 октомври на сцената на Културен дом „Христо Ботев“. Билети се закупуват от касата на Културния дом. Повече информация можете да намерите тук: http://onedanceweek.com/

„ХРОМА“ е светлинно шоу, което съчетава завладяващи танцови движения, светлини и сенки, създавайки изключителни визуални ефекти. Самият Широ Такатани, съосновател на добре познатия по цял свят японски артистичен колектив „Dumb Type“, пристига в България специално за юбилейното издание на ONE DANCE WEEK. Събитието е организирано от „Фондация ЕДНО за култура и изкуства“, с подкрепата на Посолството на Япония.

ОББ представи изложбата, която разказва история

Оригиналната изложба „Зад вратите на трезора на ОББ“ е една от най-интересните локации по вълнуващия маршрут на НОЩ/Пловдив 2017. На 13-тото издание на популярния фестивал Обединена българска банка представя уникалната си колекция от ценни антикварни предмети, с която отбелязва своя 25-годишен юбилей.

„Зад вратите на трезора на ОББ“ се реализира и в партньорство с Регионалния исторически музей – Пловдив, в чието ново крило е разположена експозицията. Изложбата е разгърната в три тематични зали – Директорски кабинет, Банков салон и Трезор. Експозицията бе открита официално вчера и може да бъде разгледана безплатно до 14 октомври.

ПЪТЕШЕСТВИЕТО НА ИЗЛОЖБАТА „НЕ/ПОЗНАТИ“ НА ОББ ПРОДЪЛЖАВА ВЪВ ВИДИН

Новата спирка от пътешествието на изложбата „НЕ/ПОЗНАТИ“ е град Видин. Обединена българска банка показва уникалната експозиция в Художествена галерия „Никола Петров“ (Крайдунавски парк). Познатите и емблематични за българското изобразително изкуство творци – класици и съвременници, са представени със свои непознати на широката публика произведения. Внимателно подбраната селекция може да се види до 30 септември. Работното време на галерията е от понеделник до събота от 9:00 до 17:00 ч., а входът е свободен.

Посетителите на изложбата „НЕ/ПОЗНАТИ“ могат да се насладят на творби на изтъкнати родни художници като Харалампи Илиев, Златю Бояджиев, Никола Танев, Христо Каварналиев, Деньо Чоканов и др.

Приключи тазгодишното издание на „Аполония“

7 септември 2017 г., Созопол. Любимата група на поколения българи „Щурците“ закри 33-тото издание на Празници на изкуствата „Аполония“ в Созопол. Огромният интерес на публиката доказа, че тазгодишното издание на Фестивала беше едно от най-успешните в историята му. Кирил Маричков сподели пред екипа на Фондация „Аполония“, че закриващият концерт беше последният на групата.

„Аполония“ награди скулптора и художник Павел Койчев

28 август 2017 г., Созопол. Емблематичният за България Фестивал на изкуствата „Аполония“ беше открит в Созопол с концерт на световноизвестния хор Мистерията на българските гласове с диригент Дора Христова. Фестивалът се провежда от 26 август до 5 септември.

На тазгодишното 33-то издание големият български скулптор Павел Койчев получи наградата „Аполон Токсофорос“. Повече от 50 години творбите на художника са вдъхновени от чувството за свобода. Негови произведения има в колекцията на Юго Вутен в Белгия, във Фондация „Петер Лудвиг“ в Германия и в много други колекции по света. Специалният приз се присъжда от Фондация „Аполония“ за изключителен принос в развитието на българската култура и представянето й зад граница. Наградата бе връчена от Маргарита Димитрова, артистичен директор на Фондацията.

Лили Иванова и музикантите й с концерт на „Аполония“

26 юли 2017 г., София. Лили Иванова ще участва в най-големия арт фестивал в България – Празници на изкуствата „Аполония“. Концертът й ще се състои на 1 септември, петък, дни преди старта на есенното й турне. На сцената на „Аполония“ Лили Иванова ще представи част от песните от най-новия си албум, който излезе на 12 юни.

Певицата ще вземе участие във Фестивала за втори път заедно с музикантите Огнян Енев (пиано, тромпет, саксофон), Веселин Веселинов-Еко (контрабас и бас китара), Ангел Дюлгеров (китари, цигулка), Орлин Цветанов (цигулка), Росен Ватев (ударни) и беквокална група LaTiDa.

„Благодаря на г-жа Маргарита Димитрова за поканата към мен и моите музиканти да направим отново концерт на сцената на „Аполония“ – споделя Лили Иванова.