Храни и Напитки

Искаш по-добро кафе? Тайната е в детайлите!

Ако цял живот сме пили кафе от автомата в офиса или сме си разтваряли пакетчета, значи изобщо не знаем какво представлява истинският вкус на тази невероятна напитка. За жалост, с развитието на технологиите сме се улеснили прекалено много и сега повечето хора дори нямат желание да се научат как да приготвят хубаво кафе.

Повечето от нас мислят, че всичко зависи от това да си купим хубаво кафе, което няма значение под каква форма е. И макар наистина да има качествени кафе капсули, най-доброто кафе все пак се приготвя от пресни цели зърна, които смиламе на момента.

Природата на кафето

Природата на кафето

Десетките видове от рода Coffea са известни, но само две от тях имат икономическа тежест: арабската Кафето е храстово растение , принадлежащо към семейство Rubiacee, рода Coffea. Някои от Coflea и Coffea canephora, са единствените, които се култивират широко от човека. От всеки от двата вида има и няколко сорта, отчасти произлизащи от естествени мутации и отчасти в резултат на генетичното инженерство. След обобщеното описание на Prospero Alpino в D и Plantis Aegypti, 1592, откриваме през 1713 г. първото ботаническо описание на кафето, наречено Jasminutn arabicanum, от A. de Jussieu. Настоящата класификация на видовете Coffea датира от 40-те години на този век и е преди всичко от работата на Chevalier и Lebrun.

Яйца и кафе за Великден? Защо не?

Торино, хх април 2017 – Всяка година хора от целия свят се наслаждават на чаша кафе Lavazza и по този начин извършват неоспорим ритуал. Първото правило на този ритуал е, че кафето трябва да е добро, което на техническо ниво означава, че качеството на сетивните характеристики трябва да остане непроменено. Второто правило е, че кафето трябва да е изпечено правилно, а третото е, че консуматорът трябва да умее да се наслади и оцени вкуса и аромата на кафето.

Във връзка с последните две правила, през последните 25 години тренировъчният център на Lavazza активно провежда обучения и преподава качествата на вкуса, разпространявайки културата на кафето. Обучение на професионалисти, експериментиране с нови формули и разясняване на крайните клиенти, че трябва винаги да се търси все по-високо качество на еспресото – това са основните цели на тренировъчния центъра на Lavazza.