Новини и Общество

Траурна книга по повод кончината на Франс Алберт Рене, бивш президент на Република Сейшели

28 февруари 2019 г., София. Франс Алберт Рене, президент на Република Сейшели от 1977 до 2004 година, почина вчера на 83 години, съобщи Сейшелското външно министерство.

По този повод Почетното Генерално консулство на Република Сейшели в София открива съболезнователна книга на 6 март 2019 г. от 10:00 до 15:00 ч. То се намира в София на булевард „България“ 60 В.

Почетният Генерален консул г-н Максим Бехар лично ще посреща гостите.

Програмата „За жените в науката“ на ЮНЕСКО и L’Oreal спечели златото на Годишните награди за отговорен бизнес

27 февруари 2018 г., София. Програмата „За жените в науката“ е големият победител в категорията „Инвеститор в знанието“ на тазгодишните награди за отговорен бизнес на БФБЛ. Стипендиантската инициатива на L’Oreal и ЮНЕСКО успя да пребори конкуренцията на общо 20 номинирани проекта в категорията и спечели първа награда.

Отличията бяха връчени на стилна церемония вчера в столичен хотел, а сред официалните гости бяха министърът на икономиката Емил Караниколов, министърът на труда и социалната политика Бисер Петков, кметът на София Йорданка Фандъкова, заместник-министърът на образованието и науката Деница Сачева и други.

Медицински университет – Плевен отбеляза 10 години развитие на роботизираната хирургия в България

31 януари 2018 г., Плевен. Медицински университет – Плевен (МУ-Плевен) отбеляза 10 години на центъра за роботизирана хирургия в България. „Възприемам въвеждането и развитието на роботизираната хирургия като философия и мисия, която аз и моят екип реализираме в три направления – клинична практика, научноизследователска дейност и обучение“, сподели чл.-кор. проф. д-р Григор Горчев, пионер във въвеждането на роботизирана хирургия в страната.

Състоя се тазгодишният турнир по нощен волейбол

20 декември 2017 г., София. Над 300 души посетиха тазгодишния турнир по нощен волейбол в „Овергаз арена“. По време на събитието игрището, топките и мрежите бяха боядисани с флуоресцентна боя, а играта се проведе под специално осветление, от което основните елементи светеха в тъмното. Организатор на турнира бе Волейболна академия „Стойчев-Казийски“.

Турнирът по нощен волейбол е много чакано събитие в спортните среди и се организира за втора поредна година. Този път то бе открито с видео поздрав от Радостин Стойчев, а играчите от отбора на Azimut Modena Volley поздравиха всички присъстващи с „Честита Коледа“. По време на турнира се проведоха 24 мача, в които взеха участие 7 отбора.

Почетният консул на Малта в България, заедно с Доналд Туск, бе награден с Националния орден за заслуги в Малта

18 декември 2017 г., София. На националния празник на Малта Борислав Боянов, Почетен консул на Малта в България и председател на Асоциацията на Почетните консули в България, заедно с Доналд Туск, бе награден за насърчаването и осъществяването на ползотворни двустранни отношения между двете държави. Официалната церемония се състоя в Двореца на Великия магистър в столицата Ла Валета, където президентът на Малта Мари-Луиз Колейро Прека връчи Националния орден за заслуги на Борислав Боянов.

„За мен е голяма чест да служa на хората на малтийските острови и да бъда носител на Националния орден за заслуги. Приемам тази най-висока награда като признание за успешното развитие на отношенията между Малта и България“ – сподели г-н Боянов.

България отбелязва Европейската седмица на професионалните умения

Проектът преминава под мотото „Открий своя талант” и се провежда паралелно във всички страни-членки на Европейския съюз чрез мрежа от посланици. Те имат задачата да популяризират инициативата на местно ниво – в онлайн пространство и на различни събития. Аглика Адамова – експерт в сферата на човешките ресурси с 10-годишен стаж в областта, е избраният от Европейската комисия посланик за България.

„За мен е чест да бъда посланик на тази страхотна инициатива. От опит мога да кажа, че посещаването на различни курсове и обучения помага на хората да се усъвършенстват и да намерят работата, която ги удовлетворява. Смятам, че България може да прилага още по-успешно европейските практики за кариерно развитие на хора от различни възрасти, което ще раздвижи пазара на труда.” – споделя Аглика Адамова.

Tри българки учени получиха награда от по 5000 евро за проекти с глобално значение

10 ноември 2017 г., София. Д-р Изабела Генова, д-р Кирилка Младенова и д-р Наталия Берберова-Бухова са тазгодишните носителки на националната стипендия „За жените в науката“ за България. Престижното отличие им бе присъдено за техни научни проекти с глобално значение на официална церемония в Софийски университет „Св. Климент Охридски“ днес, 10 ноември, Световен ден на науката за мир и развитие.

Почетен гост на събитието бе г-жа Илияна Йотова, вицепрезидент на България, а г-жа Ирина Бокова, генерален директор на ЮНЕСКО, изпрати поздравителен адрес, като специален жест към българското издание на стипендиантската програма. „Светът има нужда от наука, за да прогресира, а през годините българите са се доказали като едни от най-светлите умове на научната сцена“, заяви г-жа Бокова в адреса си.

Intracom Telecom и МГТС успешно тестваха виртуализацията на Wi-Fi услуги

1 ноември 2017 г., Атина, Гърция – Intracom Telecom, глобален доставчик на телекомуникационни системи и решения, обяви, че съвместно с МГТС, един от най-големите оператори на безжични телекомуникационни услуги в Общността на независимите държави, член на Групата МТС, са приключили успешно тестовете на Wi-Fi платформата на Intracom Telecom за виртуализирани Wi-Fi услуги. С това МГТС става един от първите оператори, прилагащи подобни модерни технологии в обслужването на своите корпоративни клиенти.

Асоциацията на Почетните консули ще работи за българското европредседателство

1 ноември 2017 г., София. Днес Асоциацията на Почетните консули в България и Министерството за българското председателство на Съвета на ЕС 2018 г. подписаха споразумение за съвместна работа през първата половина на следващата година.

Според споразумението за сътрудничество близо 70-те Почетни консули в България ще участват активно в подготовката и провеждането на европредседателството на България. Членовете на Асоциацията ще информират своите правителства за събития в София и в Брюксел и ще подпомагат популяризирането им чрез своите партньорски контакти с медии и институции в държавите, които представляват.

Лиляна Павлова: Зад всяко ключово послание на европредседателството ни стоят още много важни задачи

28 септември 2017 г., София. Лиляна Павлова, министър на Българското председателство на Съвета на ЕС, сподели, че зад всяко от трите главни послания на българското председателство – консенсус, конкурентоспособност и кохезия – стоят още много важни задачи. Министър Павлова взе участие в международна конференция, организирана от Асоциацията на Почетните консули в България, на която беше представена ключовата дейност на Асоциацията в подкрепа на председателството на България през 2018 г.

Лиляна Павлова каза още, че европредседателството ни трябва да бъде не само българско, а и балканско. На конференцията бяха обсъдени важни теми за външната политика на България, като културната дипломация, миграцията и прилагането на антитерористични мерки.