Култура и Традиции

Над 230 000 лв. само за ден събра най-мащабното издание на благотворителния базар на Международен женски клуб – София

5 декември 2019 г., гр. София – Над 230 000 лв. бяха събрани на 25-ото юбилейно издание на благотворителния базар на Международен женски клуб – София, който се проведе на 1 декември в Интер Експо Център. Данните за набраните средства са по първоначално преброяване, като организаторите продължават да получават парични постъпления от спонсорите на инициативата до края на годината. Събраната сума от събитието ще бъде дарена за социално значими български каузи.

Базарът беше посетен от около 10 000 души, които подкрепиха благородната инициатива. 62 държави от цял свят участваха с традиционните си храни, напитки и културни шедьоври в събитието, в което се включиха и редица дипломати, посланици и 150 доброволци.

Стартира кандидатстването за 10-ото юбилейно издание на научните награди „За жените в науката“

5 декември 2019 г., София – Десетото юбилейно издание на Национална стипендиантска програма „За жените в науката“ започна. За поредна година реномираният конкурс ще търси трите най-талантливи жени учени в България в сферата на природните науки, които ще награди със стипендии от по 5000 евро. От 1 декември 2019 г. до 31 март 2020 г. жените учени от цялата страна могат да подадат своята кандидатура по програмата, която трябва да включва иновативна научна идея. Освен финансов стимул за научни таланти на България, наградите „За жените в науката“ целят също да стимулират развитието на науката в страната и да привлекат повече млади хора у нас да изберат кариера в тази сфера.

Съвместен концерт на Детския хор на БНР и Фуюки Енокидо закрива 30-ите Дни на японската култура в България

2 декември 2019 г., София. Концерт в чест на приятелските отношения между Япония и България е заключителното събитие на 30-ите юбилейни дни на японската култура. На 6 декември от 19:00 ч. в Зала „България“ (ул. „Аксаков“ 1) публиката ще има уникалната възможност да се наслади на съчетанието между красивите гласове на Детския хор на БНР и звуците на традиционния японски инструмент кото в изпълнение на Фуюки Енокидо. Входът за събитието е с покани от Рекламно-информационния център на БНР (бул. „Драган Цанков“ 4). Концертът се организира от Асоциацията на завършилите Токайския университет в България и Посолството на Япония в България.

Японската група SHAMIPIA с грандиозен концерт в София и Казанлък

5 ноември 2018 г., София. Японската група SHAMIPIA – Кейшо Оно и Мамору Мотоока, ще зарадват българската публика с два поредни концерта. Първото изпълнение на дуото ще се състои на 6 ноември от 19:00 часа в Зала 11 на Националния дворец на културата (Кино „Люмиер Лидл“). На 7 ноември от 19:00 часа групата ще гостува в Дом на културата „Арсенал“ – гр. Казанлък. Входът и за двата концерта е с покани. (Безплатни покани за концерта в София могат да се получат от посолството на Япония и Билетния център на НДК). Концертите на групата в България са част от източноевропейското турне на SHAMIPIA, което включва още Беларус, Гърция, Унгария и Румъния.

Tри българки учени с награда от 5000 евро за своите смели проекти в сферата на медицина, химия и математика

1 ноември 2018 г., София – Д-р Магдалена Баймакова, д-р Мира Бивас и д-р Мирослава Недялкова са тазгодишните носителки на националната стипендия „За жените в науката“ за България. Престижното отличие им бе присъдено за техните иновативни научни идеи на официална церемония в Софийски университет „Св. Климент Охридски“ вчера, 31 октомври, в навечерието на Деня на будителите.

Почетен гост на събитието беше г-жа Илияна Йотова, вицепрезидент на Република България, която за втора поредна година подкрепи с присъствието си каузата за повече жени в науката.

Чаят – мост между изкуството и природата

30 октомври 2018 г., София. Програмата на 29–ите Дни на японската култура представя 2 изложби и 3 съпътстващи ги лекции, събрани под общата тема „Чаят – мост между изкуството и природата“. Официалното откриване на 1 ноември от 18:00 часа ще започне със специална изложба, посветена на калиграфски свитъци, използвани в чаената церемония. На 3 ноември програмата ще продължи с изложба с цветни композиции, характерни за чаената стая. Експозициите ще гостуват в Галерия „Сан Стефано“ (ул. „Сан Стефано“ № 2, ет. 22, Сан Стефано Плаза) до 7 ноември. Придружаващите ги лекции ще са на теми: „Езикът на знаците“ (01.11., 18ч.), „За цветята в токонома и калиграфията“ (03.11., 16:00 ч.) и „Чаною и духовността от гледна точка на Дзен“ (07.11., 18:00 ч.). В деня на откриването входът е с покани, а в останалите дни е свободен.

Ден на японските бойни изкуства и културни традиции ще се проведе в София

18 октомври 2018 г., София. На 20 октомври (събота) от 11 до 16 часа в Античен комплекс „Сердика“ (Ларгото между метростанция „Сердика“ и Президентството) ще се проведе Ден на японските бойни изкуства и културни традиции. Събитието е част от 29-ите Дни на японската култура в България и се организира от Клуб „Приятели на Япония в България – Нихон Томоно Кай“, Посолството на Япония и с любезната подкрепата на Столична Община. Вход свободен.

Събитието ще бъде открито от посланика на Япония в България Н.Пр. Масато Ватанабе и зам.-кмета на София доц. Тодор Чобанов, последвано от кратка програма.

Виртуална реалност и нови технологии на Мадарския конник

17 октомври 2018 г., София – Националният историко-археологически резерват „Мадара“, където се намира Мадарският конник, вече е с модернизиран информационен център, оборудван с редица нови придобивки. Виртуална реалност, образователни игри, съвременна техника и оборудване са само малка част от подобренията, които бяха направени в комплекса със средства от националната кампания „Ние обичаме България“ 2017. Проектът, иницииран от BILLA България и подкрепен от Министерство на културата и Министерство на туризма, цели подпомагането на паметници на културата, които се нуждаят от реставрация или поддръжка. През 2017 г. във фокуса на инициативата беше Мадарският конник, за който бяха дарени 96 287,61 лв.

Изложбата „Икигаи“ представя две от най-древните японски изкуства Кири-е и Темари

25 септември 2018 г., София. Изложбата „Икигаи“ ще представи две от най-древните японски изкуства Кири-е и Темари и тяхното приложение. Събитието ще се проведе от 27 септември до 13 октомври в галерия „Финес“ в София (ул. „Христо Белчев“ № 17) и е част от Дни на японската култура 2018. Официалното откриване ще е от 18:00 ч., а входът е свободен. Организирани са и съпътстващи уъркшопове за изработка на картини Кири-е и Темари. Участието в тях е възможно само след предварителна регистрация.

Най-големият фестивал за японска култура, аниме и манга Aniventure Comic Con 2018 стартира този уикенд

12 септември 2018 г., София. Остават само 3 дни до старта на най-грандиозния фестивал за традиционна и модерна японска култура в България Aniventure Comic Con 2018. Събитието ще се проведе този уикенд, 15 и 16 септември, от 10:00 до 20:00 ч. в Интер Експо Център, София. Фестивалът ще зарадва посетителите с много нововъведения и изненади от световна величина, сред които среща с актьори от хитовите сериали на HBO „Игра на тронове“ и „Западен свят“ – Кристиан Неърн (Ходор), Владимир Фърдик (Краля на нощта) и Анджела Серафян (Клементайн). Билети за фестивала могат да бъдат закупени от мрежата на Eventim.bg.