Топ 10 съвета при изработка на визитки

Сигурен съм, че след като прочете статията, ще се съгласите, че "визитката е стратегическо оръжие на бизнеса“ и въпреки малкия си размер побеждава, затова използвайте го правилно!

1. Когато проектирате своята визитка, трябва внимателно да проверите дали името на фирмата, длъжността ви, името ви са ясно и точно изписани. Важно условие да създадете достатъчно баланс между предоставената информация и визитката да не бъде претрупана. Все по честа практика е да не се изписва адрес на фирмата, така се спестява пространство, но това зависи от естеството на работата ви. Друга съществена грешка е изписването на телефона с GSM, това не само е неправилно но и несериозно, защото означава-означава (Global System for Mobile Communications). Най-добре изпишете само „мобилен“ или просто телефон:

2. В стремежа си да предоставите повече информация, имате възможност да намалите размера на използвания шрифт, но правилото в този случай е никога не пишете с размер по-малък от 8pt., защото на екрана може да изглежда чудесно, но в действителност при отпечатване да е много трудно четлив и това разваля целия облик на визитката.

3. За да спестите пространство пространство може да използвате все по популярните QR кодове. Така може да предоставите много информация за вас и бизнеса, който представлявате при сканиране на кода, а визитката изглежда стилна и простена.

4. Цветна или обикновена визитка? Ако използвате ярки, контрастни цветове в правилната комбинация, това може да направи запомняща се вашата визитка, но дали това е подходящо за вашия бизнес? Ако сте лекар или адвокат със сигурност не е, този стил е характерен главно за фотографи, дизайнери и други от арт средите. Не бива да подценявате простия и изчистен стил, един обикновен черно бял дизайн може да бъде толкова ефектен и запомнящ се, колкото и цветен.

5. Ако се страхувате, че черно-бяла визитка ще бъде скучна, добре би било да използвате релеф, това ще засили възприятието и при комуникацията с вашите клиенти. Колкото повече сетива участват, то възприемането е по-силно и потребителите по лесно биха са сетили за вас.

6. Какъв цвят да изберем? Този въпрос ще ви измъчва доста, най-правилното решение е да използвате цветовете на вашето лого, ако разбира се имате такова. Ако нямате корпоративна идентичност и ваши цветове, сте свободни да изберете всеки един цвят, стига той да ви хареса. Трябва само да подходите внимателно при комбинацията между тях за да не развалите цялостната визия поради неправилното им съчетаване.

7. Важен ли е размерът? В България е възприет като стандарт при визитките размер 90x50 милиметра или обратното. Не е задължително условие да се ограничавате, но е добре тези размери да се спазват. Имате възможност да използвате най-различни нестандартни форми, но те не винаги са подходящи и създават неудобство при съхранението им. Например: един сладкар ви дава визитка с формата на торта, да красива е ,но не можете да я поставите във визитника си и така тя лесно ще бъде загубена. Когато проектирате визитката си, много важно условие, е да оставите по 5 мм отстояние от ръбовете, защото при изрязването има опасност да "изпадне" някоя буква и тогава целият ви труд отива напразно.

8. Изображенията говорят повече от думите, това важи с пълна сила и при визитките. Бизнес информацията, която те съдържат е задължителна, но другата страна на визитката обикновено остава бяла. Вие може да я използвате много рационално като покажете снимка на ваш актуален продукт, или друго свързано с дейността ви. Избора е изцяло ваш но не оставяте това пространство празно, то може да работи за вас.

9. Когато проектирате своята бизнес картичка, е препоръчително най-важната информация да се намира в центъра и, тази област най-лесно се възприема визуално от потребителя и тя е относително защитена от загуба на информация при изрязването на визитките.

10. Какъв картон да изберем при процедурата на печат на визитки – това също е много важен момент, защото колкото и креативен да е вашият дизайн, неправилно отпечатан губи своя ефект. По правило по плътните визитки, или отпечатани на релефен картон над 300 гр. изглеждат много по добре и създават усещането за по изискан стил, а прекалено тънките изглеждат евтини и невзрачни. Представете си подаването на визитката като ръкостискане-никой не харесва хилавите ръкостискания, тогава защо хилавите визитки да се харесват ? Може да използвате и много други нетрадиционни материали при отпечатването им – дърво, метал, плат, това няма да остане незабелязано от вашите клиенти и партньори, но замислете се дали е практично или не, ако имате такъв тип бизнес картичка, задължително трябва да имате и традиционните за да ги раздавате по предназначение.

Катeгории: